Výber z usmernení ÚVO - Lehota na vyžiadanie si vysvetlenia informácií

20. 12. 2016

Podľa § 48 zákona 343/2015 Z. z. o verejnom obstarávaní (ďalej aj ako „zákon“) verejný obstarávateľ a obstarávateľ bezodkladne poskytnú vysvetlenie informácií potrebných na vypracovanie ponuky, návrhu a na preukázanie splnenia podmienok účasti všetkým záujemcom, ktorí sú im známi, najneskôr však šesť dní pred uplynutím lehoty na predkladanie ponúk alebo lehoty na predloženie dokladov preukazujúcich splnenie podmienok účasti za predpokladu, že o vysvetlenie záujemca požiada dostatočne vopred; ak sa použije zrýchlený postup z dôvodu naliehavej udalosti, je táto lehota štyri dni.

Metodické usmernenie ÚVO č. 10296-5000/2016 zo dňa 23.6.2016

„Právo záujemcu/uchádzača žiadať o vysvetlenie však nie je ohraničené lehotou na poskytnutie vysvetlenia. Neskoré využitie tohto práva však môže znamenať, že verejný obstarávateľ alebo obstarávateľ nebude schopný odpovedať na žiadosť o vysvetlenie dostatočne včas na to, aby odpoveď na žiadosť o vysvetlenie bola pre dopytujúceho záujemcu/uchádzača použiteľná pri príprave žiadosti o účasť alebo ponuky.

Podľa nášho názoru nie je vylúčené, aby verejný obstarávateľ/obstarávateľ v súťažných podkladoch uviedol odporúčanú lehotu na vysvetľovanie. To však neznamená, že žiadosti o vysvetlenie doručené po tejto lehote nemajú zostať zo strany verejného obstarávateľa/obstarávateľa bez vysvetlenia.

...

Požiadanie o vysvetlenie doručené zo strany záujemcu/uchádzača, ktoré nezohľadňuje verejným obstarávateľom/obstarávateľom odporúčanú lehotu na vysvetľovanie, nie je dôvodom na nezodpovedanie žiadosti o vysvetlenie – zákon o verejnom obstarávaní však expressis verbis nedefinuje, aký časový okamih sa má považovať za „dostatočne vopred“. Či záujemca požiadal dostatočne vopred sa teda posudzuje vždy ad hoc s ohľadom na charakter, zložitosť, počet otázok uvedených v žiadosti o vysvetlenie.

Ak by verejný obstarávateľ/obstarávateľ zistil, že žiadosť o vysvetlenie vyžaduje predĺženie lehoty na predkladanie ponúk, lehoty na predloženie žiadostí o účasť alebo lehoty na predkladanie návrhov je povinný postupovať podľa § 21 ods. 4 a 5 zákona o verejnom obstarávaní.“

(Pozn. Túto časť usmernenia nájdete zapracovanú v našom zákone pod § 48)

Nižšie uvádzame príklady z aktuálnych súťaží, ktoré sú podľa nášho názoru, v rozpore s vyššie uvedeným výkladom :

    1. Záujemca môže požiadať o vysvetlenie súťažných podkladov, najneskôr však do 04. 10. 2016 do 16:00 h. Obstarávateľ nebude odpovedať na žiadosti doručené po tomto termíne.“ (Pozn. Lehota na predkladanie ponúk alebo žiadostí o účasť: 18.10.2016 ....)
    2.  O vysvetlenie je možné požiadať najneskôr 10 dní pred uplynutím lehoty na predkladanie ponúk.
    3.  V súlade s § 48 ZVO záujemca môže požiadať o vysvetlenie do 03.11.2016. (Pozn. Lehota na predkladanie ponúk alebo žiadostí o účasť: 15.11.2016 11:00)
   

Ak chcete dočítať celý článok, prípadne mať možnosť hlasovať v ankete a vidieť jej výsledky, objednajte si, prosím, platený balík.

Ak už platený balík máte, prihláste sa, prosím.

Chcete využívať všetky funkcionality VO-PORTALu?
čítať všetky článkymožnosť položiť otázkustiahnuť a tlačiť zákon s usmerneniamia oveľa viac
Zaregistrujte sa zadarmo alebo využite niektorý z platených balíkov.
Tento web je chránený pomocou systému Google reCAPTCHA.
Ochrana súkromia | Podmienky používania | Zásady používania cookies.
created by (2020)