Pozoruhodné rozhodnutie ÚVO

16. 9. 2013

Zúčastnili sme sa pojednávania o námietke na strane navrhovateľa proti vylúčeniu uchádzača z užšej súťaže.

Úrad námietke navrhovateľa vyhovel a vydal podľa nás zaujímavé rozhodnutie a zdôvodnenie k použitiu § 28 ods. 2 zákona platného do 30.6.2013 a k preskúmavaniu obchodného tajomstva, ktoré však podľa nás možno aplikovať aj dnes.

Naše zhrnutie:

§28 ods. 2 zákona:

Uchádzač, alebo záujemca môže na preukázanie technickej spôsobilosti alebo odbornej spôsobilosti využiť technické a odborné kapacity inej osoby, bez ohľadu na ich právny vzťah. ... Osoba, ktorej kapacity majú byť použité na preukázanie technickej alebo odbornej spôsobilosti, musí spĺňať podmienky účasti podľa § 26 ods. 1 písm. f) vo vzťahu k tej časti predmetu zákazky, na ktorú boli kapacity záujemcovi alebo uchádzačovi poskytnuté.

  1. Takouto inou  osobou môže byť aj fyzická osoba nepodnikateľ. Pri takejto osobe (fyzická osoba nepodnikateľ), keďže nie je nositeľom žiadneho oprávnenia dodávať  tovar, uskutočňovať stavebné práce alebo poskytovať službu je možné od  preukazovania tejto skutočnosti upustiť.
  2. V prípade preukazovania podmienok účasti prostredníctvom inej osoby podľa §28 ods. 2 zákona nie je zakotvená v zákone žiadna povinnosť predkladať akýkoľvek doklad, ktorý by preukazoval, že táto iná osoba je oprávnená dodávať tovar, uskutočňovať stavebné práce alebo poskytovať službu.

Obchodné tajomstvo

Navrhovateľ vo vysvetlení predložených dokladov na preukázanie splnenia podmienok účasti uviedol, že kontrolovaným požadované presné čiastky pre dané časti dodávky nemôže kontrolovanému sprístupniť z dôvodu obchodného tajomstva, ktoré nie je možné zverejniť čo potvrdil aj odberateľ navrhovateľa, že predmetné informácie sú obchodným tajomstvom.

  1. Komisia   úradu je toho názoru, že predmetné informácie, ktoré sú obchodným   tajomstvom by mal navrhovateľ, ako aj odberateľ, sprístupniť   kontrolovanému za účelom posúdenia splnenia, resp. nesplnenia podmienok      účasti.

Komisia úradu je toho názoru, že navrhovateľ by mal pre účely preukázania splnenia podmienok účasti sprístupniť predmetné údaje, a to aj napriek tomu že sú obchodným tajomstvom, z dôvodu, že ak sa chce uchádzač alebo záujemca zúčastniť verejného obstarávania musí preukázať splnenie podmienok účasti.

  1. Až po  žiadosti o sprístupnenie obchodného tajomstva môže verejný  obstarávateľ/obstarávateľ, v prípade že ho záujemca/uchádzač odmietne  sprístupniť, vylúčiť záujemcu/uchádzača pre nesplnenie predmetných  podmienok účasti podľa §33 ods. 7 zákona nakoľko by nemohol predmetnú  podmienku účasti vyhodnotiť ako splnenú.
Zdôvodnenie ÚVO nájdete v rešerši rozhodnutia ÚVO č. 6975-6000/2013-ON/120 na vo-portal.sk v časti zákon/súvisiaca legislatíva tu

Ak chcete dočítať celý článok, prípadne mať možnosť hlasovať v ankete a vidieť jej výsledky, objednajte si, prosím, platený balík.

Ak už platený balík máte, prihláste sa, prosím.

Chcete využívať všetky funkcionality VO-PORTALu?
čítať všetky článkymožnosť položiť otázkustiahnuť a tlačiť zákon s usmerneniamia oveľa viac
Zaregistrujte sa zadarmo alebo využite niektorý z platených balíkov.
Tento web je chránený pomocou systému Google reCAPTCHA.
Ochrana súkromia | Podmienky používania | Zásady používania cookies.
created by (2020)