Veľký prehľad – čo prináša spoločná novela – 1. časť

13. 10. 2021

Po náročných rokovaniach, nie len v rámci MPK, ale aj s poslaneckými klubmi, Národná rada SR dňa 7.10.2021 schválila veľkú spoločnú novelu zákona o verejnom obstarávaní z dielne Podpredsedu vlády SR Štefana Holého a Úradu pre verejné obstarávanie.

Jedná sa v podstate o kombináciu návrhov ÚVO z pôvodnej novely z roku 2019 - tu a návrhov úradu podpredsedu vlády SR, ktoré boli pôvodne avizované ako Revolúcia vo verejnom obstarávaní – tu. Spoločná novela prináša množstvo kozmetických, ale aj zásadných zmien, ktoré vyvolávajú rozporuplné ohlasy.

Prinášame vám veľký prehľad najpodstatnejších zmien, ktoré nás čakajú od 31.marca 2022 (ak novelu podpíše pani prezidentka).

Výnimka na učebnice

Úprava ruší dnešnú podlimitnú výnimku v danej oblasti (§ 1 ods. 12 písm. t) zákona), ktorá mala špecifické zameranie a nahrádza sa novou všeobecnou výnimkou pre zákazku s nízkou hodnotou:

„Tento zákon sa nevzťahuje na zákazku s nízkou hodnotou, ktorej predmetom je tvorba a vydanie učebníc, učebných textov a pracovných zošitov25a) alebo nákup učebníc, učebných textov a pracovných zošitov,25a) ktorú zadáva škola.“

Zvýšenie finančných limitov

Zvyšuje sa finančný limit tzv. zákaziek malého rozsahu, ktoré nespadajú do pôsobnosti zákona z pôvodných 5 000 eur na 10 000 eur.

Finančné limity pre zákazky s nízkou hodnotou sa upravujú nasledovne:

Ak chcete dočítať celý článok, prípadne mať možnosť hlasovať v ankete a vidieť jej výsledky, objednajte si, prosím, platený balík.

Ak už platený balík máte, prihláste sa, prosím.

Chcete využívať všetky funkcionality VO-PORTALu?
čítať všetky článkymožnosť položiť otázkustiahnuť a tlačiť zákon s usmerneniamia oveľa viac
Zaregistrujte sa zadarmo alebo využite niektorý z platených balíkov.
Tento web je chránený pomocou systému Google reCAPTCHA.
Ochrana súkromia | Podmienky používania | Zásady používania cookies.
created by (2020)