Analýza ÚVO o potrebe ďalšej novely zákona

25. 10. 2013
 

Úrad pre verejné obstarávanie (ďalej aj ako ÚVO) začal očakávaný proces analýzy potreby novely zákona o verejnom obstarávaní a identifikoval problematické ustanovenia zákona, ktoré zaviedli jeho ostatné novely z tohto roku. Úrad vo svojej analýze konštatuje, že niektoré ustanovenia zákona nie len že nepriniesli zrýchlenie či zefektívnenie procesu verejného obstarávania, ale dokonca niektoré ustanovenia pravdepodobne nie sú v úplnom súlade s príslušnými smernicami ES.

Nižšie uvádzame znenie nám sprístupnenej analýzy (Zdroj ÚVO) :

"Analýza potreby novely zákona o verejnom obstarávaní.

 Zákon č. 28/2013 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 25/2006 Z. z. o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „malá novela“), zákon č. 95/2013 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 25/2006 Z. z. o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a o zmene zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov (ďalej len „veľká novela“) a zákon č. 180/2013 Z. z. o organizácii miestnej štátnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov, vniesli do procesu verejného obstarávania množstvo nových inštitútov s cieľom zrýchliť, zefektívniť verejné obstarávanie a odstrániť jeho administratívnu náročnosť.

                Pri aplikácii veľkej novely, ktorej nosná časť nadobudla účinnosť dňa 01.07.2013, úrad postupne sleduje nielenže nenaplnenie vyššie uvedených cieľov, ale dokonca inštitúty, ktorých aplikácia môže narušiť kompatibilitu procesov verejného obstarávania v SR s príslušnými smernicami EÚ pre oblasť verejného obstarávania. Pri aplikácii úrad ďalej zaznamenáva problematické aspekty, ktoré sú spôsobené dostatočnou nepreviazanosťou novej právnej úpravy s doterajšou právnou úpravou, čo ústi do nepresností a umožňuje rôzny výklad mnohých ustanovení.

              Zároveň upozorňujeme, že zákon obsahuje nezrovnalosti, nepreviazané inštitúty a interne kolidujúce ustanovenia. Takisto vyvstáva pochybnosť, či je zákon kompatibilný s predpismi EÚ. Uvedený stav neprispieva k záujmu SR riadne a bezproblémovo čerpať finančnú pomoc EÚ. Dopady prípadného neriešenia kritických problémov zákona sa objavia v aplikačnej praxi, pričom výklad jednotlivých inštitútov bude predmetom niekoľkoročnej stabilizácie vo forme výkladu úradu, Rady úradu a nakoniec súdov."

Problematické miesta v zákone, ktoré zatiaľ identifikoval ÚVO môžete nájsť v čati zákon/súvisiaca legislatíva tu

Ak chcete dočítať celý článok, prípadne mať možnosť hlasovať v ankete a vidieť jej výsledky, objednajte si, prosím, platený balík.

Ak už platený balík máte, prihláste sa, prosím.

Chcete využívať všetky funkcionality VO-PORTALu?
čítať všetky článkymožnosť položiť otázkustiahnuť a tlačiť zákon s usmerneniamia oveľa viac
Zaregistrujte sa zadarmo alebo využite niektorý z platených balíkov.
Tento web je chránený pomocou systému Google reCAPTCHA.
Ochrana súkromia | Podmienky používania | Zásady používania cookies.
created by (2020)